All 4 home fair

Gietvloer: beton, epoxy, PU of MMA?

Geplaatst op

Heb je moeite om het beste vloermateriaal te selecteren voor een volgend project? Ontspan dan maar snel, want we hebben de voordelen van de diverse soorten gietvloeren voor je op een rij gezet. Hierdoor kun je op basis van dit artikel eenvoudig een juiste vloer kiezen.

Zo maak je een goede keuze

Of je project nu bestemd is voor de industriële, retail-, vrijetijds- of horecasector, het is belangrijk om te onthouden dat het afgewerkte oppervlak moet voldoen aan de vereiste criteria voor uiterlijk en functionaliteit, evenals aan het budget en de bouwbeperkingen van het project. Kijk daarom vooral naar de voordelen en de nadelen van de verschillende materialen. Kom je er helemaal niet uit, neem dan contact op met SENSO. SENSO is internationaal marktleider op gebied van gietvloeren.

Gepolijste betonvloer

Gepolijst beton is een betonnen vloer die chemisch behandeld is, waarna deze met steeds fijnere diamanten is geslepen tot een glad, glanzend oppervlak.

Voordelen van betonvloeren

 • De slijtvaste eigenschappen van beton betekenen dat een gepolijste betonnen vloer robuust is en bij goed onderhoud langdurig kan meegaan zonder dat er krassen, deuken of andere beschadigingen ontstaan.
 • Het is gemakkelijk om een hygiënische omgeving te onderhouden met gepolijst beton, omdat het geen ondersteuning biedt voor schimmelgroei en de onderhoudsarme afwerking betekent dat wekelijkse wasbeurten met warm zeepsop alles is wat nodig is voor reinigingsdoeleinden, wat tijd, energie en moeite bespaart in vergelijking met vloeren die wassen en afdichtmiddelen nodig hebben.
 • Gezondheidsverenigingen hebben gepolijste betonnen vloeren goedgekeurd, omdat ze de opbouw van allergenen zoals dierlijke huidschilfers, stof en huismijt voorkomen, die allemaal gedijen in tapijt.
 • Gepolijst beton is de duurzamere optie in vergelijking met beton, omdat het de extra ecologische voetafdruk vermijdt die ontstaat door de productie, het transport en de installatie van extra materialen.

Nadelen van betonvloeren

 • De conditie van het bestaande beton is de belangrijkste overweging bij het bepalen of gepolijst beton een haalbare optie is. Bepaalde problemen zoals scheuren kunnen worden gerepareerd. Als de scheur te diep is, moet er een nieuwe afdeklaag aangebracht worden of het beton moet vervangen worden.
 • Als het beton van goede kwaliteit is, maar met relatief lage toleranties, dan zal het moeilijker zijn om het oppervlak te polijsten, waardoor extra arbeid en blootstelling aan aggregaat nodig zal zijn.
 • Gepolijste betonvloeren zijn gevoelig voor vocht en moeten zowel aan de boven- als aan de onderzijde goed worden afgedicht. Als vloeistof in de poriën van het beton komen, kan dit schimmel doen groeien. Als het vocht bevriest, kan dit leiden tot ernstige scheurvorming in de plaat.
 • Beton zet uit en krimpt bij temperatuurschommelingen en deze schommelingen zijn een andere mogelijke oorzaak van scheurvorming. Scheuren kunnen worden gerepareerd met een waterdichte afdichtingskit, harstoepassing of cementsluier, maar het afstemmen van de kleur en textuur kan zeer moeilijk blijken.

Epoxy gietvloeren

Systemen op basis van epoxy zijn van oudsher de meest populaire vorm van gietvloeren en het wijdverbreide gebruik van dit materiaal is voor een groot deel te danken aan de verscheidenheid aan beschikbare kleuren en formuleringen.

Voordelen van epoxy

 • Epoxy Pros heeft een groot aantal voordelen die bijdragen tot het creëren van een functioneel, hygiënisch en gemakkelijk te onderhouden oppervlak.
 • Epoxysystemen kunnen worden geïnstalleerd die dampdoorlatend, reukarm, kostenefficiënt en met uitstekende stofwerende eigenschappen zijn.
 • Epoxy’s bieden een grote verscheidenheid aan kleurmogelijkheden en decoratieve effecten.

Nadelen van epoxy

 • Epoxycoatings op waterbasis hebben een beperkte levensduur van twee of drie jaar en zullen na deze tijd opnieuw gecoat moeten worden om een levensvatbaar oppervlak te behouden.
 • Epoxy’s hebben over het algemeen een lagere uithardingssnelheid in vergelijking met polyurethaan en MMA vloeren.
 • Een epoxysysteem kan één of twee sealcoats nodig hebben om de porositeit te verwijderen.

MMA gietvloeren

MMA-vloeren danken hun naam aan de methyl meth acrylaat katalysator die gebruikt wordt in de samenstelling. De veelzijdigheid van dit type gietvloer heeft ervoor gezorgd dat het populair is geworden in een breed scala van marktsectoren.

Voordelen van methyl meth acrylaat

 • MMA gietvloeren kunnen volledig uitharden in minder dan een uur en kunnen bij extreem lage temperaturen worden geïnstalleerd. Beide factoren maken het ideaal voor het versnellen van een constructieschema of voor een vloerrenovatieproject dat snel voltooid moet worden.
 • Dit type vloer kan worden geïnstalleerd op een grote verscheidenheid aan ondergronden zoals beton, staal, tegels, tegels, zeil en andere harsmaterialen.
 • MMA-systemen vertonen een ongelooflijke hechtsterkte en hoge druksterkte en een breed temperatuurbereik.
 • Net als de andere harsmaterialen kan het een luxueuze esthetiek oproepen en worden geïnstalleerd in eenvoudige of ingewikkelde patronen.

Nadelen van methyl meth acrylaat

 • De vloer heeft een sterke geur tijdens het leggen, maar deze lucht is onschadelijk en verdwijnt snel.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vind je tal van interessante blogs waar je van kan profiteren in termen van inspiratie en concretisering van je concepten.

Contactgegevens

Via info @ all4home-fair.beneem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden