All 4 home fair

Veelgestelde vragen bij het huren van een bedrijfsruimte

Geplaatst op

In het huurrecht zijn er op sommige gebieden grote verschillen tussen particuliere en zakelijke huur. Vooral voor zelfstandigen is het handig om te weten hoe je gebruik kunt maken van de voordelen van zakelijk, terwijl je werkruimte zich bijvoorbeeld in je huis bevindt. We geven antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Is de huur voor een ZZP’er aftrekbaar voor de belasting?

Als je een aparte bedrijfsruimte huurt zijn alle kosten af te trekken. De meeste zelfstandigen werken echter vanuit huis. In deze situatie verschillen de mogelijkheden.

  • In een koophuis – Wanneer jouw bedrijfsruimte zich bevindt in je eigen koopwoning dan is het mogelijk de kosten af te trekken. Daarvoor moet de ruimte wel volledig los zijn van het woongedeelte. Ook bestaan er enkele eisen aan waar je je inkomsten verdient.
  • Bij een huurwoning – Als je een woning huurt kon je vroeger vrij eenvoudig kosten aftrekken van de winst. Tegenwoordig mag dit ook alleen nog als het om een zelfstandige ruimte binnen de gehuurde ruimte gaat. Aangezien dit nauwelijks voorkomt zijn de mogelijkheden voor belastingaftrek met je eigen huurwoning erg beperkt.

Kan de huurovereenkomst door verhuurder of huurder opgezegd worden?

In het algemeen niet. Een bedrijfsruimte wordt vaak voor langere periodes verhuurd, bij winkels kan er sprake zijn van wel 10 jaar. Zowel de huurder als de verhuurder is hierdoor verzekerd van continuering van de overeenkomst. Er zijn uiteraard wel uitzonderingen waarbij de verhuurder de overeenkomst kan opzeggen, maar dit kan vaak alleen bij gevallen van overmacht.

Wie neemt welk onderhoud op zich?

Net als bij particulieren is het nog wel eens onduidelijk wie welk soort onderhoud moet doen. In het algemeen is er een gebrekenregeling opgenomen in het contract, waar gespecificeerd staat wie wat moet oppakken. De verhuurder is veelal verantwoordelijk voor het grotere onderhoud en vervanging van ramen, deuren en muren, terwijl de huurder vaak de verplicht heeft kleinere reparaties uit te voeren.

Heb je een geschil met je huurder of verhuurder en kom je er niet uit? Bij OmniRecht vind je een advocaat die gespecialiseerd is in het vakgebied dat je nodig hebt. Zo vind je eenvoudig een advocaat in jouw buurt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vind je tal van interessante blogs waar je van kan profiteren in termen van inspiratie en concretisering van je concepten.

Contactgegevens

Via info @ all4home-fair.beneem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden